De regenworm, Lumbricus terrestris

Toelichting bij de foto’s:

1. Overlangse vertikale snede door de kop doorheen 8 segmenten. De bovenkant van de coupe is de rugzijde (dorsale zijde) en de onderkant is de buikzijde (ventrale zijde). Indien de snede mooi door het centrum van de worm zou gaan, dan was het een sagittale snede. Het lipje, de mondholte en de zuigslokdarm zijn te zien. Na de zuigslokdarm zijn er vier septa te zien.

2. Overlangse snede door de segmenten 9 tot 16. Ongeveer in het midden van de coupe is er langs elke zijde een eierstok te zien, roze-bruin van kleur. De ronde eicellen zijn opvallend. Uiterst links, centraal, zien we nog een stukje van de slokdarm.

3. Dwarse snede ongeveer ter hoogte van segmenten 10 tot 12
Van buiten naar binnen: epidermis met cuticula, kringspieren en langse spieren. Centraal in de coupe zien we de slokdarm met er vlak boven het rugbloedvat. In de bovenste helft van de coupe zijn de zaadblaasjes te zien over een groot deel van de coupe.

4. Dwarse snede doorheen het zadel of clitellum, het verdikte gedeelte dat te zien is op een regenworm.
Op deze coupe is een weefsellaag te zien, rijk voorzien van slijm producerende klieren, tussen epidermis en kringspieren. Die speelt een rol van de voortplanting.

5. Dwarse snede doorheen het gebied vanaf segment 40 en verder. Opvallend is hier de centrale darm met typische darmplooi. Tegen de darm zien we bruingekleurde chloragogeen cellen. Boven de darm ligt het roodgekleurde rugbloedvat. Onder de darm zien we het buikbloedvat en de buik zenuwstreng. Vanaf het midden naar beneden zijn aan vier paar borstels te zien. In het midden rechts zien we duidelijk de geel gekleurde chitine borstels. Links en rechts van de darm ligt er telkens een deel van een uitscheidingsorgaan, een zogenaamde nefridie.

6. Overlangse snede doorheen het darmgebied. Duidelijk te zien zijn van boven naar beneden:
- uitwendige rimpels (ringeling)
- kring- en langse spieren
- inwendige segmentatie met septa
- Rood gekleurd rugbloedvat te zien in de meeste segment en
- Darm en chloragogeencellen in diverse vlakken gesneden.

7. In deze overlangse coupe zijn in vrijwel elk segment de twee nefridies (uitscheidingsorganen) als lusvormige sliertjes mooi te zien. Rechts is de anus duidelijk overlangs gesneden. In de laatste segmenten zien we ook stukjes darm.