Kom kijken door een microscoop!

Zaterdag 13 oktober 2018, van 10 tot 17 u.: Grote demonstratiedag microscopie naar aanleiding van 85 jaar Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie.

Jong en oud worden verwacht in de ‘bioruimte’ op de derde verdieping van gebouw ‘O’ op de campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen, 
Fort VI-straat 226-262, te Wilrijk, Antwerpen. 
Bent u met de wagen, parkeer dan op parking 2 en volg de richtingaanwijzers. Kijk op onze contactpagina voor een plannetje.

Openbaar vervoer? Kies dan bus 17, halte ‘Wilrijk UA Campus (105576)’


Programma

Binnenkijken bij de regenworm

We bestuderen de anatomie van de regenworm met behulp van paraffine-inbedding en via gekleurde coupes (flinterdunne doorsneden) op verschillende plaatsen van de worm.

Insecten in 3D!

Wormen, sprinkhanen, kevers, vliegen, wespen … We bekijken ze levend door de stereomicroscoop. Op een scherm ontdekken we verder verschillende delen van deze insecten.

De wondere structuur van planten

Met behulp van coupes (fijne doorsneden) leren we de structuur van planten kennen. Kleuringen helpen om de verschillende weefsels beter te herkennen.

Leven in een waterdruppel

Met een stereomicroscoop ontdek je details van kleine waterinsecten en watervlooien. Wat staat er op hun menu? Doorlicht- en omkeermicroscopen brengen hun voedsel aan het licht!

Kleine biotopen van dichterbij bekeken

Ontdek mee hoeveel leven je kan terugvinden op een heel kleine plukje natuur. Ga mee op onderzoek zonder enig prepareerwerk !

Hout geeft zijn geheimen prijs

De wondere wereld van houtige gewassen. De ene boom is de andere niet. Zo bekijken we de anatomische structuur van naaldhout en loofhout, Coniferae en Dicotyledonae.

Chips en elektronica onder de loupe

Transistoren zitten overal. Duizend miljard miljard worden er dit jaar geproduceerd ! Onder de microscoop zien we pixels, geheugencellen, processoren en RFID-tags in bibliotheekboeken.

Hoe automatiseer je een gewone lichtmicroscoop?

Met wat handigheid kan je de scherpstelling van een gewone lichtmicroscoop automatiseren zodat o.a. ‘stacking’, het maken van beeldreeksen voor meer scherptediepte, veel sneller gaat.

De wondere wereld van de optiek en de microfotografie

Microscopisch onderzoek kan met diverse technieken zoals helderveld, donkerveld, fasecontrast, polarisatie, differentieel interferentiecontrast, fluorescentie … Hoe maken we foto’s met de microscoop?

Zelf kijken en ontdekken!

Onder enkele microscopen en stereomicroscopen liggen preparaten die je zelf kan onderzoeken. Wat er te zien is vind je in een korte toelichting naast elke microscoop.

Van speelgoedmicroscoop tot wetenschappelijk onderzoeksinstrument

Hoe op jonge leeftijd de interesse start met een eenvoudig microscoopje en jaren later uitgroeit tot een ware hobby met (semi-)professioneel materiaal.

Asbestvezels worden zichtbaar

Asbestvezels zijn natuurlijke mineralen met een kwalijke reputatie. Ze zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar onder gepolariseerd licht kunnen we verschillende soorten onderscheiden.

Microscopen voor jong en oud

Interesse in microscopie? Microscopen komen in alle grootten en prijsklassen. Hierbij enkele voorbeelden (Euromex modellen van Vincent Leermiddelen).

Welke microscopen gebruikten onze leden 85 jaar geleden?

Opstelling in de glazen kast van microscopen die in verschillende perioden werden gebruikt.


Doorlopend projectie van microfoto’s en om 11u, 14u en 16u een korte presentatie van de activiteiten en historiek van het Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie.